Det finnes over 100. 000 reinsdyr i Nord-Norge. Du vil nesten garantert møte på et eller flere i løpet av ferien din, spesielt om du reiser i Finnmark.

Reinsdyr i Norge

I Norge finnes det både vill- og tamrein. Reinsdyrene i Finnmark er alle tamrein som eies av reindriftssamer. De beiter likevel fritt på store områder, og du vil sjelden kunne gå bort til et reinsdyr og klappe det, uten at det løper av gårde. De er sky av natur, noe som er naturlig når de for det meste holder til på vidda.

Reinflytting - hvor kan du se reinsdyr?

I Finnmark flytter reinflokkene mellom sommer- og vinterbeite for at reinen skal finne nok mat. Tidlig på våren, før reinkalvene fødes, begynner flokken å forflytte seg mot kysten. Her blir de hele sommeren under midnattssola. Når høsten kommer flytter de tilbake til vinterbeitet på innlandet.

På sommerbeite

Om sommeren er det derfor store sjanser for at du vil se reinsdyr som beiter ved kysten. På Nordkapp og i Hammerfestområdet kan du være ganske sikker på å se reinsdyr. Det samme gjelder langs kysten i Øst-Finnmark. Om vinteren derimot, vil du fra tid til annen se reinsdyr på indre strøk, som i Kautokeino og Karasjok.

Gevir på simla

Visste du at reinsdyr er det eneste hjortedyret hvor begge kjønn har gevir? Hunnreinen(simla) har gevir om vinteren. Det er for at hun skal få tak i mat. Hannreinen graver opp snøen med klovene og finner lav. Simla kan så bruke geviret i konkurransen om reinlaven han har gravd fram.

Hva spiser reinen?

Reinen spiser veldig forskjellig sommer og vinter. Om sommeren spiser de 2-3 ganger mer enn om vinteren. Det gjør at de kan spise seg opp om sommeren. Om vinteren spiser de mye mindre og tåler ikke mye eller kraftig mat. Enkelte år dannes det tykt islag over beitene som gjør det vanskelig for reien å finne mat. Da må reineieren nødfore med tørrhøy og tørket reinlav. Ett av reindriftas særpreg er imidlertid at den er basert på utnyttelse av naturlige beiter hele året, ved å flytte fra sommer til vinterbeite.

Hårfelling

Tidlig sommer vil du oppdage at reinen ser litt lurvete ut. Det er fordi den bytter til sommerpels, og vinterpelsen faller av i store dotter. Reinens vinterpels er ekstremt tykk og kraftig. Den tykke pelsen isolerer svært effektivt mot vind, nedbør og snøen den ligger på vinterstid.

Hvem eier hver enkelt rein?

Hver enkelt reineier har sitt eget øremerke som snittes inn i øret med kniv. For et utrenet øye ser det bare ut som at øret på reinen er litt ujevnt i kantene, men en reineier vil kjenne igjen sitt eget merke, og mange andres merker, på lang avstand. Det er imponerende. Man vil også se at enkelte kalver er midlertidig ”hårmerket”. Det betyr at man skjærer inn eierens initialer på hårene/pelsen til man er helt sikker på hvem som eier reinen. Kalven følger moren, og man vil slik finne ut hvem kalven tilhører.

Det samiske kjøkken

Du kan ikke besøke Finnmark uten å smake reinkjøtt, som er vår spesialitet. Det kan du få på de fleste restauranter og i mange varianter. Prøv nydelig finnbiff med potet, rosenkål og nyrørt tyttebærsyltetøy. Eller kanskje en stekt indrefilet med nydelig saus, poteter og grønnsaker. 

Samisk kultur

Samenes festmat bidus, en nydelig tykk, brun suppe kokt på kjøtt, gulrot og potet. Det er slik mat man må lage til samebryllup hvor 1000 inviterte feirer brudeparet over flere dager.